Teman setia

Rabu, 1 Ogos 2012

Kembara Mesir: Kaherah (Hari 4-6)

Saya berpindah dari Doqqi ke Pusat bandar supaya senang berjalan-jalan siang dan malam di sekitar situ. Banyak jenis hotel/hostel ada semurah LE25 sehari jika tempah diatas talian. Jika pergi terus, mahal sikitlah depa caj. Orang berniaga tentu nak buat untung. Kan?

Hari semalam dah jumpa Khan Al-Khalili. Terlupa nak cakap saya terserempak kawan semasa buat A-level kat pasar tu. Dia dan isteri bekerja di Qatar datang bercuti ke Mesir. Jadi, keesokannya saya berjalan saja ke situ tanpa naik van. Dekat saja rupanya. Puas pusing-pusing dalam tu rasa lapar pulak. Saya beli makaroni dari penjaja tepi koridor situ. Tawar tapi telan jugalah. 


Saya terasa nak berjalan ke masjid sebelah pasar tu dan ziarah masjid dan makam dalam masjid. Keluar dari situ, saya berjalan pula ke masjid Al-Azhar. Tanya orang arab jalan mana menuju ke masjid tu. Akhirnya sampailah masjid Al-Azhar dan masuk kedalam dan pusing seluruh kawasan dalam masjid. Tak ramai orang masa tu. Ada seorang pelajar Mesir rasanya menawarkan untuk membawa saya melihat masjid tu sambil memberi penerangan. Biasalah, orang Mesir ni semua dia nak caj perkhidmatan bila cerita kepada pelancong (tak semua la....tapi semua yang saya jumpa sepanjang kembara saya). Selesai di dalam, saya keluar masjid nak balik. Sempat juga singgah ke tandas di luar. Kebersihan kurang memuaskan. Bila keluar tandas dan nak balik barulah nampak seorang pelajar Malaysia. Dia kata dia belajar di cawangan. Jauh juga. Tak ingat nama cawangan tu. Saya kata pergilah jalan-jalan cari pengalaman dan ilmu di Timur Tengah. Dia kata tak ada duit. Sayang. Dah dekat dah.

Lepas masjid Al-Azhar saya tak pergi ke Universiti kerana hari tu tutup. Berjalan punya berjalan, masuk lagi ke pasar hari pulak. Macam-macam lah ada jual. Daging, ikan, ayam, sayuran, kaset/Cd lagu dan filem pun ada jual. Kuat juga dia pasang lagu tu. Lagu pop moden. Orang muda. Terus lagi berjalan bersiar-siar di kawasan situ hinggalah malam. Waktu malam pun lain sikit suasana dia. Di jalan-jalan besar dekat Medan tahrir banyak kedai-kedai dibuka. Ramai orang membeli belah dan cuci mata. Apa yang menarik saya cuba pergi tengok.

Selagi kaki tak letih, saya pergi ke tempat-tempat bersejarah, bangunan orang tempatan pergi dan kerja, kedai kopi dan lain-lain. Ada juga bersiar-siar sepanjang sungai nil tu dan lepak bila letih. Banyak lah bot-bot yang memberi hiburan bunyi-bunyian, makan-makan dan 'tarian gelek' sepanjang sungai nil. Ada juga muda-mudi ber'dating'. Kereta memang banyak di Kaherah. Fiat lama banyak. Kereta baru jarang-jarang nampak. Mungkin kawasan kaya ada lah. Ganas juga depa bawa kereta.

Hari berikutnya saya berjalan di sebelah muzium dan bangunan-bangunan senibina lama di Kaherah Lama. Jalan kaki. Banyak lah masjid dan tempat/bangunan bersejarah yang terkenal dalam buku pelancong tu sempat saya pergi. Ada satu bangunan tu, rasanya istana lama, tak sempat masuk sebab baru saja ditutup. Lambat sikit saya sampai. Banyak juga masjid-masjid lama saya masuk dan tengok ukiran dan senibina dalaman dia. Makam-makam ulama pun ada di situ. Tabung disediakan untuk sumbangan. Sebelah kawasan perkuburan besar situ ada sebuah masjid, rasanya masjid Siti Fatimah. Ramailah orang Syiah ziarah situ. Sama juga dengan masjid Saidina Ali dan Hassan atau Hussain. Penuh orang syiah buat lawatan siang dan malam. Siap buat bunyi dari mulut lagi.

Boleh katakan saya khatam semua kawasan Old Cairo dan kawasan belah 'perkuburan' tu. Sempat juga lalu kawasan kediaman situ. Tengok budak-budak main, perempuan/wanita jalan ke sana-sini bawa anak-anak, lelaki-lelaki sedang bekerja dan masuk kedai runcit tepi jalan. Terjumpa satu stesen Metro dekat pasar hari Zainab (rasanya). Sempat juga beli coklat mesir, buah-buahan dan gula-gula. Ternampak seorang pelajar perempuan Malaysia (mungkin) berjalan dengan pantas keluar dari stesen Metro tu.

Memang satu pengalaman yang menarik untuk melihat Mesir jika kita berjalan kaki dan pergi ke semua tempat yang boleh. Jika pergi dengan Tour, depa bawa naik van/kereta ke tempat tertentu saja. Jika jelajah sendiri, kita boleh pergi mana yang kita suka. Untung jika kembara masa muda dan kuat.

Banyak yang saya tak dapat ingat nama dan tempat yang tak dapat nak ceritakan di sini. Episod seterusnya adalah kembara ke Luxor dan Iskandariah.
2 ulasan:

  1. salam,,,have nice trip,,,ade kat mesir lagi ke,?

    BalasPadam
  2. Salam,

    Adam. Ni cerita tahun 2008. InsyaAllah kalau ada rezeki saya akan ke Maghribi hujung tahun ni.

    BalasPadam